Doktorand i industriell ekonomi med inriktning mot industriell organisation

Linköping news - Monday, November 18, 2024

Som doktorand i industriell ekonomi utvecklar du kunskap om hur man kan driva omställningsprocesser i nära samarbete med ledande industriföretag.

Dina arbetsuppgifter

Det doktorandprojekt som tjänsten är kopplad till handlar om hur etablerade industriföretag kan arbeta med omställningsorienterade och hållbara affärsmodeller som syftar till att påskynda genomgripande systemförändringar i riktning mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Det bedrivs i nära samarbete mellan Linköpings universitet och Siemens Energy AB. Projektet tar fasta på de spänningar och synergier som kan uppstå mellan den existerande affärsverksamheten och de nya arbetssätt och strategier som omställningar mot nettonollutsläpp av växthusgaser kräver. Genom att studera kommersialiseringen av en ny systemlösning för att balansera elsystem med en hög grad av intermittent och förnybar energi, fokuserar projektet på hur hållbara affärsmodeller kan utvecklas i samverkan mellan aktörer. Med utgångspunkt från en specialiserad leverantör som verkar på en global marknad syftar projektet till att bidra till långsiktig industriell konkurrenskraft och minskade globala utsläpp av växthusgaser.

Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid. 

Dina kvalifikationer

Du har avlagt examen på avancerad nivå inom industriell ekonomi, företagsekonomi, eller motsvarande, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Vi söker en kandidat med inriktning mot, kompetens inom, och intresse för energi-, hållbarhets- och organisationsfrågor. Du behöver ha god analytisk och verbal förmåga. Då forskningen sker interaktivt i en internationell kontext och kommunikationen av forskningsresultaten främst sker på engelska är god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska är ett krav. Förmåga att uttrycka sig på svenska i tal och skrift är meriterande. 

I ansökan ska en avsiktsförklaring om 2–4 sidor bifogas. Denna ska innehålla en redogörelse för ditt forskningsintresse utifrån ovanstående beskrivning av doktorandprojektet, inklusive relevanta teoretiska utgångspunkter och metodansatser.

Din arbetsplats

Doktorandtjänsten finns vid avdelningen för Projekt, Innovationer och Entreprenörskap (PIE) som är en del av den Tekniska Fakulteten och Institutionen för Industriell och Ekonomisk Utveckling (IEI). PIE har 28 medarbetare. Forskningen vid PIE täcker ett brett spektrum av områden. Den inkluderar innovation och hållbarhet, med fokus på företagens roller i systemövergripande omställningar. Andra forskningsprojekt belyser beslutsfattande i komplexa produktmiljöer, akademiskt entreprenörskap och digitala omställningar. Forskningen innefattar också studier av interorganisatoriskt samarbete, med fokus på kunskapsintegration och samarbete inom värdekedjor och värdesystem.

Om anställningen

I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplanFörlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske. 

Tillträde enligt överenskommelse.

Säkerhetskontroll kan komma att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Lön och förmåner

Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 19 december 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.