Doktorander i federerad förstärkningsinlärning (FRL)
Linköping news - Wednesday, November 20, 2024Vi söker en eller två doktorander inom federerad förstärkningsinlärning (Federated Reinforcement Learning) vid avdelningen för Informationskodning (ICG), som är baserad vid Institutionen för Systemteknik (ISY). Du kommer att vara en del av det nationella forskningsprogrammet WASP.
Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system.
WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för Sveriges industri och samhälle. Läs mer: https://wasp-sweden.org/.
Forskarskolan inom WASP har som mål att förse framtidens forskare med nödvändig kunskap för att kunna analysera, utveckla och bidra aktivt till den tvärvetenskapliga utvecklingen av artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Genom ett ambitiöst program med forskningsbesök, partneruniversitet och gästföreläsare stödjer forskarskolan aktivt bildandet av ett starkt multidisciplinärt och internationellt professionellt nätverk mellan doktorander, forskare och industri.
Forskarskolan erbjuder därmed en unik möjlighet för de studenter som lockas av internationell forskning i världsklass med industriell relevans. Mer information: https://wasp-sweden.org/graduate-school/.
Dina arbetsuppgifter
I detta WASP-finansierade projekt kommer forskningen att fokusera på att studera federerade förstärkningsinlärnings (FRL)-algoritmer för sluten loop (CL)-styrning av dynamiska system, som följer säkerhetsbegränsningar samtidigt som integriteten hos enskilda agenters lokala data förbättras. Dessutom kommer projektet att sträva efter att öka dessa algoritmers motståndskraft mot utmaningar såsom fientliga attacker, systemheterogenitet, slumpmässigt bortfall av deltagande RL-agenter och ojämn fördelning av data mellan agenter.
Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.
Dina kvalifikationer
Du har avlagt examen på avancerad nivå i elektroteknik eller annat relaterat ämnesområde, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inom ovan nämnda ämnesområde. Alternativt på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Kravet på examen måste vara uppfyllt senast vid tidpunkten för att anställningsbeslutet fattas, vilket sker när anställningsavtalet undertecknas.
Urval till forskarutbildning sker baserat på bedömd förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Vid tillsättning av denna tjänst kommer särskild vikt att läggas vid följande kompetenser hos sökanden:
- För avhandlingen och ämnesområdet relevanta kunskaper och färdigheter, exempelvis visad stark bakgrundskunskap på avancerad nivå särskilt kopplat till reglerteknik, statistisk signalbehandling, förstärkningsinlärning, federerad inlärning, samt goda programmeringskunskaper i Python och MATLAB.
- Förmåga att arbeta självständigt och att formulera och hantera tekniska och vetenskapliga problem.
- Du visar hög tillförlitlighet och konsekvens i ditt arbete.
- Du är mycket organiserad och metodisk i ditt sätt att bedriva forskning.
- Du har en stark förmåga att generera originella idéer och innovativa tillvägagångssätt. Din kreativitet gör att du kan hantera komplexa forskningsutmaningar med nya perspektiv, vilket bidrar till avdelningen genom att inspirera dina kollegor.
- God förmåga att kommunicera skriftligt och muntligt, inklusive goda kunskaper i engelska i både tal och skrift. Förmågan att tala och skriva på svenska kan vara en ytterligare merit.
- Förmåga att arbeta i en tvärvetenskaplig och mångkulturell grupp/miljö.
Din arbetsplats
Du kommer att arbeta vid avdelningen för Informationskodning som bedriver forskning samt grund- och forskarutbildning inom områden som informationsbehandlingstekniker, inklusive kvantinformation och beräkning, optoelektronik, fysisk lagersäkerhet (PLS) och informationsteori samt cybersäkerhet och digital forensik. Läs mer på: https://liu.se/organisation/liu/isy/icg.
För mer information om att arbeta vid ISY, se här: https://liu.se/artikel/lediga-tjanster-pa-isy.
Om anställningen
I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske.
Vid frågor kring hur det är att vara doktorand vid ISY, vänligen kontakta:isyphdcouncil@groups.liu.se.
Tillträde enligt överenskommelse.
Säkerhetskontroll kan komma att genomföras innan beslut om anställning fattas.
Lön och förmåner
Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 18 december, 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.